دِژنراتیو

بازسازی با سلول‌های بنیادی در درمان بیماری‌های دژنراتیو

بیماری های دژنراتیو (Degenerative disease)، یکی از چالش‌های جدی سلامتی جامعه‌های امروزی می‌باشند. این بیماری‌ها که به تدریج باعث تخریب و ضعف عملکرد انواع اعضاء و سیستم‌های بدن می‌شوند، تأثیراتی عمیق بر زندگی روزمره افراد دارند.

دژنراتیو چیست؟

دژنراتیو  به معنای تحلیل رفتن، تباهی یا تخریب است. در پزشکی، بیماری دژنراتیو به نوعی بیماری گفته می‌شود که باعث می‌شود بافت یا اندام در طول زمان فرسایش یابند. انواع مختلفی از بیماری دژنراتیو وجود دارد و بسیاری از آنها با پیری مرتبط هستند یا در طول فرآیند پیری تشدید می‌شوند.

عوامل ایجاد بیماری دژنراتیو

عوامل مختلفی می‌توانند باعث ایجاد بیماری دژنراتیو شوند. برخی از این عوامل عبارتند از:

  • ساییدگی و پارگی طبیعی بدن: بسیاری از بیماری‌های دژنراتیو نتیجه‌ی مستقیم ساییدگی و پارگی طبیعی بدن هستند. به عنوان مثال، با افزایش سن، غضروف بین مفاصل می‌تواند تحلیل برود و باعث آرتروز شود.
  • ضعف یا سبک زندگی ناسالم: برخی از بیماری‌های دژنراتیو به‌دلیل ضعف یا سبک زندگی ناسالم تداوم می‌یابند. به عنوان مثال، اضافه وزن یا چاقی می‌تواند خطر ابتلا به آرتروز را افزایش دهد.
  • عوامل ژنتیکی: برخی از بیماری‌های دژنراتیو زمینه‌ی ژنتیکی دارند. به عنوان مثال، بیماری پارکینسون و آلزایمر هر دو بیماری‌های دژنراتیو هستند که می‌توانند زمینه‌ی ژنتیکی داشته باشند.
  • عوامل محیطی: برخی از بیماری‌های دژنراتیو می‌توانند توسط عوامل محیطی مانند قرار گرفتن در معرض سموم یا اشعه ایجاد شوند.

انواع بیماری دژنراتیو

بیماری‌های دژنراتیو را می‌توان بر اساس بافت یا اندامی که تحت تأثیر قرار می‌دهند، طبقه‌بندی کرد. برخی از انواع رایج بیماری‌های دژنراتیو عبارتند از:

  • بیماری‌های دژنراتیو مفاصل: شایع‌ترین نوع بیماری‌های دژنراتیو، بیماری‌های دژنراتیو مفاصل هستند. این بیماری‌ها باعث التهاب، درد و سفتی در مفاصل می‌شوند.
  • بیماری‌های دژنراتیو ستون فقرات: بیماری‌های دژنراتیو ستون فقرات می‌توانند باعث درد، سفتی و محدودیت حرکت در ستون فقرات شوند.
  • بیماری‌های دژنراتیو چشم: بیماری‌های دژنراتیو چشم می‌توانند باعث کاهش بینایی یا از دست دادن بینایی شوند.
  • بیماری‌های دژنراتیو مغز: بیماری‌های دژنراتیو مغز می‌توانند باعث اختلالات شناختی، حرکتی یا رفتاری شوند.

درمان دژنراتیو با سلولهای بنیادی

سلول‌های بنیادی، جعبه ابزار جدید پزشکی که وعده‌ی درمانی نوین برای بیماری‌های دژنراتیو ارائه می‌دهند. این سلول‌های چندگانه، قابلیت تخلیص و تبدیل به هر نوع سلول بدن را دارند، از جمله سلول‌های عصبی، استخوانی، و حتی سلول‌های عضلانی.

سلول‌های بنیادی سلول‌های ابتدایی هستند که توانایی تمایز به انواع مختلف سلول‌های بالغ را دارند. این سلول‌ها می‌توانند برای درمان بیماری‌های دژنراتیو مورد استفاده قرار گیرند.

چگونه سلول‌های بنیادی می‌توانند بیماری‌های دژنراتیو را درمان کنند؟

سلول‌های بنیادی می‌توانند به روش‌های مختلفی برای درمان بیماری‌های دژنراتیو مورد استفاده قرار گیرند. یکی از راه‌ها این است که سلول‌های بنیادی مستقیماً به بافت یا اندام آسیب دیده تزریق شوند. این سلول‌ها سپس می‌توانند به سلول‌های بالغی تبدیل شوند که می‌توانند بافت آسیب دیده را ترمیم کنند.

راه دیگر استفاده از سلول‌های بنیادی این است که از آنها برای تولید عوامل رشد یا سایر موادی استفاده شود که می‌توانند به ترمیم بافت آسیب دیده کمک کنند. این مواد می‌توانند به صورت خوراکی، تزریقی یا موضعی تجویز شوند.

نتیجه‌گیری

بیماری دژنراتیو نوعی بیماری است که باعث می‌شود بافت یا اندام در طول زمان فرسایش یابند. انواع مختلفی از بیماری دژنراتیو وجود دارد و بسیاری از آنها با پیری مرتبط هستند یا در طول فرآیند پیری تشدید می‌شوند. عوامل مختلفی می‌توانند باعث ایجاد بیماری دژنراتیو شوند، از جمله ساییدگی و پارگی طبیعی بدن، ضعف یا سبک زندگی ناسالم، عوامل ژنتیکی و عوامل محیطی. برخی از بیماری‌های دژنراتیو قابل درمان نیستند، اما می‌توان با درمان‌های پزشکی یا فیزیوتراپی، علائم آنها را کنترل کرد. یکی از راههای درمان بیماریهای دژنراتیو با سلول‌های بنیادی استفاده از عوامل و محرک هایی جهت ترشح طبیعی و آزادسازی سلول‌های بنیادی است. استمریجن قوی‌ترین محرک افزایش دهنده طبیعی سلول‌های بنیادی میباشد. تحقیقات علمی بر روی مواد تشکیل دهنده استمریجن نشان میدهد که مصرف 2 کپسول استمریجن در روز سبب افزایش 4 تا 10 میلیون سلول جدید در گردش خون شده و بطور همزمان انتقال آنها را به بافتها تقویت میکند. سلول‌های بنیادی سیستم ترمیم و بازسازی  طبیعی بدن را تشکیل میدهند و تعداد بیشتر سلول‌های بنیادی موجود در گردش خون با سلامت و تندرستی در ارتباط است.